TK Moerkerke logo Toneelkring Moerkerke

Historiek TKM

Er was eens ... (zo beginnen alle mooie sprookjes)


Eind 1982, strooibriefjes werden verdeeld in de gemeente Moerkerke.  Enkele enthousiastelingen hadden grootse plannen om een toneelkring op te richten.

Toneelkring Moerkerke zag het levenslicht !


Voorjaar 1983, de eerste productie: Klucht van de brave moordenaar, in de voormalige zaal "Carina" te Moerkerke.  Het was zo'n daverend succes dat de geplande voorstellingen moesten opgedreven worden naar 2 per dag.  Het publiek gaf een duidelijk signaal … dit smaakt naar meer !  En wat het publiek wil, zal het krijgen. Door de jaren heen bloeide TKM verder open, met opvoeringen in diverse genres en zalen (waaronder zaal De Rostune en de Brugse Stadsschouwburg), maar vooral dankzij het aantrekken van diverse regisseurs en nieuw (toneel)bloed.


In 2008 kreeg TKM zijn vaste stek in de Cultuurfabriek te Sijsele.  Een spiksplinternieuwe prachtige zaal met 300 comfortabele zetels en een enorm polyvalent podium.

Tot op heden is dit nog steeds onze 'thuis' voor alle voorstellingen.


Nu, zoveel jaren later, is Toneelkring Moerkerke een begrip geworden dat staat voor kwaliteitsvol (amateur)toneel, plezier … en een heus volksvertier !

Onze vereniging telt meer dan 30 leden, waarvan nog steeds 2 pioniers die al jaar en dag onze vereniging ondersteunen. Weinigen doen het ons na.


In 2021 gaf Diane Lierman aan de fakkel als Voorzitter te willen doorgeven.  Op de algemene vergadering werd Birger De Bree verkozen en zo luidde een nieuwe fase van de vereniging in die de tradities bewaart, maar ook met een frisse kijk naar de toekomst en vernieuwing kijkt.


Met ons 40e jubileum was het ook tijd om ons logo en website eens op te frissen.


Eveneens brachten we in kaart wat ons al die tijd samen heeft gehouden.

We zijn dan ook oprecht trots op de waarden die binnen onze vereniging leven:


Het spreekt voor zich dat achter deze toneelfamilie een ganse ploeg actief is en dat elke schakel zijn plaats en waarde heeft binnen de groep. Bij deze, een woordje van dank aan alle (familie)leden van het heden, maar eveneens van het verleden. Zonder ieders hulp was TKM een groot vraagteken in het geheugen van vele toneelliefhebbers.


P.S. Een gedetailleerde beschrijving van alle opgevoerde toneelstukken kunt u terug vinden op deze vernieuwde site.

(Het volledig archief zal opnieuw beschikbaar zijn begin 2023 onder de rubriek "Voorstellingen").


#TezamenKanMeer